Het strijkkwartet

Het strijkkwartet - Leo Samama | Highergroundnb.org

... gaat er bij strijkkwartetten niet om beter dan anderen te zijn", zegt Van Driel ... Componist Chiel Meijering: 'In het strijkkwartet zit alles ... ... . Het resultaat is de indrukwekkende documentaire The Neverending Quartet. De 53 minuten durende film wordt zondag vertoond tijdens de Strijkkwartet Biënnale in Amsterdam. Op 1 februari is hij te zien tijdens Het uur van de wolf op NPO 2. Wat het verhaal zou worden, leek bij aanvang wel duidelijk. Het strijkkwartet ontstond in de barok, toen meerstemmige werken met strijkers nog werden ondersteund door klavecimbel of orgel. In de achttiende eeuw ontwikkelden zich verschillende soorten strijkkwartet, z ... Waarom het strijkkwartet de ultieme test voor componisten ... ... . In de achttiende eeuw ontwikkelden zich verschillende soorten strijkkwartet, zoals het eenvoudige 'huiskwartet' voor thuisgebruik en het 'Quatuor Concertant' met een virtuoze eerste viool en begeleidende partijen. Dit artikel Strijkkwartetten (van Beethoven) geeft achtergrondinformatie voor zover die niet goed bij de afzonderlijke strijkkwartetten kan worden behandeld. In het oeuvre van Ludwig van Beethoven is het strijkkwartet (met de symfonie en de pianosonate) hét genre waarvoor hij op een voor de verschillende fasen van zijn ontwikkeling kenmerkende wijze heeft bijgedragen. Het Strijkkwartet is vooral een doorwrocht, gedetailleerd en zeer compleet overzicht. Je zou zijn boek oneerbiedig kunnen omschrijven als een verzameling uitgebreide, liefdevolle programmatoelichtingen, ware het niet dat het in sommige gevallen onwaarschijnlijk is dat je in een concertzaal zult worden blootgesteld aan de werken die worden genoemd en beschreven, en dat daarin nou net de ... Het Strijkkwartet Vrije Geluiden duikt in de wereld van het strijkkwartet, 'klinkende filosofie' zoals musicoloog Leo Samama het noemt, of 'de poëzie onder de kamermuziek' volgens de Strijkkwartet Biënnale. Met in deze aflevering: het strijkkwartet. Programmeur Mirjam, suppoost Sebastiaan en het Dover Quartet vertellen je alles over deze 'koning van de kamermuziek'. En wil je komen luisteren? Onderaan deze pagina vind je een aantal concerttips van programmeur Mirjam Wijzenbeek....

INFORMATIE

AUTEUR
Leo Samama
DIMENSIE
6,38 MB
BESTANDSNAAM
Het strijkkwartet.pdf

OMSCHRIJVING

Veel professionele musici ervaren hun strijkkwartet als het 'andere' huwelijk. Ze willen er mee leven, zelfs als er niet mee te leven valt, laat staan van te leven. Het kwartet is daarmee ook een roeping en soms zelfs een waar obstakel. Binnen een halve eeuw ontwikkelde het strijkkwartet zich immers van een aangenaam gezelschapsspel tot het geheime dagboek van de componist, waarin hij meer dan in welk ander genre dan ook zijn meest persoonlijke gevoelens kan vastleggen. Componist en musicoloog Leo Samama beschrijft in Het strijkkwartet de ontwikkeling van het strijkkwartet van de oudste bronnen tot in onze tijd en beschrijft de belangrijkste composities die ervoor geschreven zijn.

Wil je het boek lezen?Het strijkkwartet in pdf-formaat? Goede keuze! Dit boek is geschreven door de auteur Leo Samama. Lezen Het strijkkwartet Online is nu zo gemakkelijk!

GERELATEERDE BOEKEN